Styrketræning: En nøgle til sundhed og velvære for ældre

Styrketræning er vigtig for sundhed og velvære: Det er vitalt, at du holder din krop stærk og mobil, så du kan klare hverdagens opgaver og udfordringer. Mange ældre synes det er svært at komme i gang med eller er måske ligefrem bange for at styrketræne. Og det er netop her en dygtig personlig træner kan hjælpe dig. Læs med og bliv klogere på fordelene ved at styrketræning, hvad en personlig træner kan gøre for dig og meget mere. Og stå mere robust mod alderdommens udfordringer.

Alderen definerer ikke dine grænser

Alder er bare et talJa, du har sikkert hørt frasen før og af god grund, for det er et stort gran af sandhed i udlægget. Er du endt på afveje og har en tendens til at bebrejde din alder for din skavanker, udfordringer, manglende velvære og styrke – så er det måske på tide at vælge en ny og bedre kurs. Alderen på din fødselsattest er ikke nær så interessant som din biologiske alder, der i stor grad fastsættes efter din livsstil.

Læs vores artikel: Det kan en personlig træner hjælpe med

Bekæmp aldring med styrketræning: Hold uret i skak

Med alderen sker der et naturligt tab af muskelmasse, knoglemasse og styrke, der kan føre til funktionstab. Det kan igen resultere i lavere livskvalitet, glæde og færre muligheder. Men der er håb forud, for du kan selv gøre meget for holde aldringsprocessen i skak, sænke tempoet eller måske endda sætte den på midlertidige retræte. Husk, man kan være 60, 70 og 80 år på mange måder.

Det er fordi aldringsprocessen i stor grad fastsættes ud fra din fysiske aktivitet. Ved at træne korrekt, effektiv og funktionel styrketræning kan du få det foryngende og sundhedsmæssige udbytte, som øger din livskvalitet. Ved at bibeholde dine funktionsevner kan du fortsat, længst og bedst muligt blive med at foretage de aktiviteter, du holder af.

Hvordan kan det være?

Kroppen adapterer til det, du gør. Det betyder, at når du holder dig fysisk aktiv, stimulerer du din krop – både muskler og knogler – til at opretholde og opbygge muskelmasse og knoglevækst og -tæthed. Alt sammen vigtigt, for at du holder dig fysisk robust og aktiv gennem hele livet.

Selvfølgelig kan du være genetisk disponeret for visse ting med alderen, men meget kan undgås, omgås eller helt undviges med en sund livsstil. Det hele starter i stor grad med, at du holder dig aktiv med god, effektiv og funktionel styrketræning. Oveni kan du som et plus inkorporere eller tilføje sideløbende kredsløbstræning, hvor du får pulsen op.

Fordele ved funktionel styrketræning: Fra balance til mental styrke

Funktionel styrketræning gør dig ikke bare stærk, men understøtter også dit daglige bevægelsesmønster. Det betyder, at du får en langt bedre balance, mobilitet og styrke, så du kan forebygge rygproblemer, kropslige udfordringer og længevarende smerter. Ovenikøbet mindsker du risikoen for faldulykker, da du bevæger dig bedre og stærkere.

Naturlig behandling for gigt, demens og livsstilssygdomme

Styrketræning er også en god behandling, til dig der har gigt: Jo stærkere muskler og mere velforbundet kropsstuktur, du får igennem funktionel styrketræning, desto mere aflaster du din led. Du vil derfor kunne forøge din livskvalitet og sundhed betragteligt.

Du forbygger forhøjet blodtryk: Styrketræning stimulerer musklerne og kredsløbssystemet og er med til at holde blodtrykket stabilt. Særligt effekten af isometriske styrkeøvelser er særdeles gavnligt for at sænke blodtrykket.  Samtidigt kan du kombinere styrketræning med konditionstræning, hvor den blodtrykssænkende effekt forøges yderligere.

Mental sundhed og robusthed: Når du træner, udskilles der endorfiner, som gør, at du står mere hårdfør overfor depression og angst. Samtidigt gavner styrketræning også din hjerne, hvorfor du kan opleve forbedring af din hukommelse, opmærksomhed og søvn. Forskning peger også på, at du kan øge dine chancer for at gå udenom demenssygdomme og alzheimers.

Stå stærkere mod livsstilsygdomme: Ved at øge din muskelmasse øger du også din kalorieforbrænding, som regulerer dit stofskifte, så du står bedre rustet mod de vægtforøgelser, som kan følge med alderen. Det stiller dig i en god position til at undgå en række livsstilsygdomme, som diabetes 2, hjertekar sygdomme medvidere.

Øg din energi og overskud: Gennem træning får du også en stærkere og mere energirig krop på sigt, så du får overskud til de daglige aktiviteter, hobbyer og begivenheder, der har betydning for dig.

Og alle de andre fordele, som der ikke plads til at komme ind på her. Det kan ikke overdrives, hvor godt det er for dig at opretholde eller opnå en sund og mere aktiv livsstil.

 

Artikel fortsætter under billedet

personlig træner til ældre

Hvorfor en personlig træner er essentiel for ældre

Værdien af Teknisk Korrekt Træning: Sikkerhed og Effektivitet i Ældre Alder

Det er vigtigt at træne teknisk korrekt, for at du kan få det bedst tænkelige træningsudbytte og minimere chancerne for skader. Det er endnu mere væsentligt, når du kommer op i alderen. Med en personlig træner bliver du introduceret til hver øvelse og får løbende tekniske justeringer og vejledning til, at udføre hver enkel øvelse optimalt.

Personligt tilpasset træning til dig

Du får et personligt tilpasset træningsprogram. Her sammensætter din personlige træner øvelser, træningsbelastning og -fokus ud fra dine unikke behov, forudsætninger og mål. Det sikrer en kontinuerligt positiv træningsudvikling, så du bevæger dig hurtigt og sikkert mod dit mål.

Din træner kan også hjælpe dig med at forbedre din balance og koordination eller øge din mobilitet og funktionelle styrke. For styrke er en ting, men funktionel styrke er noget andet. Du vil derfor så vidt muligt gerne bygge funktionel styrke, som er overførbar til din hverdagsaktiviteter. Træning der understøtter din gangcyklus, kropsholdning og andre dagligdags aktiviteter er derfor at foretrække.

Du motiveres til at holde din træning

Med en træner får du både en, du skal stå til ansvar for, men også en der støtter og motiverer dig hele vejen. Din træner hjælper dig med at opbygge din træningsdisciplin, viden, kompetencer – og allervigtigst: Træningsglæden.

Du kan også ofte få vejledning til kost og ernæring, så du kan få endnu mere ud af din træning. Hvis du har behov for dybdegående rådgivning om kost, vil det ofte være en fordel at finde en træner, der er udannet kostvejleder.

Find den perfekte personlige træner for dig

Den rigtige træner er den, der bedst kan opfylde dine træningsbehov og få dig sikkert og effektivt i mål. Vedkommende skal så vidt muligt have erfaringer og kompetencer til at tilpasse træning ud fra dine forudsætninger, så du får den bedste tænkelig time, træningsforløb og oplevelse.

God kemi er vejen til succes

I kommer til at bruge meget tid sammen, så sørg for at der en god kemi med din personlige træner. Du skal gerne se frem til dine træningssessioner, hvor du både skal føle at undervisningstilgang, kommunikation og relationen spiller for dig.

Tag skridtet i dag: Begynd din rejse med personlig træning

Stil dig selv stærkt mod de kedelige og begrænsende sundhedsmæssige konsekvenser, der kan komme med alderen. Ved at opretholde eller opnå en stærk, sund og mobil krop, står du robust, aktiv og energirig imod alderdommens potentielle plager.

Det sværeste er at starte, når du først er i gang, er du allerede halvdelen af vejen. Så tag det sværeste skridt i dag, og giv dig selv den bedste gave i form af en aktiv livsstil, med masser muligheder og god livskvalitet.

Tag en samtale med en personlig træner i dag.