Når du bokser skal du sørge for at beskytte dine hænder og håndled med de rette boksehandsker. På den måde slipper du for de slagskader, ubehag og smerter, der kan opstå under din træning.

Dermed sikrer du også, at du kan holde din slagkombinationer og fodarbejde i gang og din træningsfrekvens høj. Nøglen til succes ligger netop i at kunne indøve teknikker konstant og kontinuerligt. Det gælder uanset om målet er at komme i topform, blive en bedre bokser eller vinde kampe og bælter. Boksehandsker er derfor den vigtigste investering, du kan foretage som bokser. Valget af de rette handsker kan være udslagsgivende for, om du kan holde kadencen.

I denne artikel lægger vi ud med at kigge nærmere på boksehandsken; og til allersidst skal vi dykke ned i dens spændende historie, så du får en bedre forståelse af handskernes funktion og vigtighed.

Boksehandsker i dag

I dag tager handskerne mange former på tværs af kampsportsgrene. I Muay Thai ligner handsker meget boksehandsker, men med nogle få ændringer, der passer bedre til kampstillen. I MMA har handskerne meget mindre polstring og en mindre størrelse, som gør det nemmere at gribe og svære at dække sig. I boksning sammenhæng er det den Internationale Bokse Union, der godkender nye designs. De tager højde for både vægt, brug af stof, polstring og support i handsken.

Hvordan virker boksehandsker

Boksning er ulige mange andre kampstile begrænset til knytnæveslag, Hvorfor der udveksles utroligt mange slag i en kamp. Boksning uden handsker har tidligere været mere brutalt og farlig end i dag. Først og fremmest, fordi du gør mere skade da din slag både bliver hurtigere og hårdere uden handsker. Dernæst rammer du med en mere koncentreret overflade, som øger chancen for at din modstander får flænger eller at du skader din egen hånd. Uden boksehandsker øger du chancen for øjenstik, som man ser i MMA i ny og næ.

Selve handsken giver en beskyttende og polstret flade rundt om hele hånden. Polstring reducerer hastigheden og kraften på din slag, så både din hånd og modstander tager mindre skade. Det har gjort sporten mere sikker på den korte bane. På den lange bane har det også medført at folk slår hårdere slag til hovedet, da deres knoer, hænder og håndled er bedre støttet og beskyttet. Du er derfor ikke lige så afhængig af at ramme præcise og velkalkuleret slag til hoved, som i bare-knuckle boksning. Det betyder også, at du er udsat for flere hjernerystelser i dag i boksning, fordi folk rammer hårdere og mere hyppigt. Derfor er det vigtigt at bruge de rette handsker til den rette form for træning, du dyrker.

Hvad skal du kigge efter, når du vælger din boksehandsker

Handskernes har, som du har læst, en todelt funktion. Først og fremmest beskytter de dine hænder og håndled mod skader. Og ved sparring beskytter polstring også din træningsmakker.

Boksehandske materiale

Materiale og kvalitet hænger ofte sammen, og det gør det også, når det gælder boksehandsker.

Holdbarheden af dine handsker er i høj grad bestemt af det materiale, de er lavet af. De fleste handsker bliver enten lavet i syntetisk læder eller et tyndt lag læder. Kvaliteten af syntetisk læder varierer meget. Nogle vælger at bruge billig og dårlig vinyl, hvor andre bruger højkvalitets vinyl, som minder meget om ægte læder. En god tommelfingerregel er at læderhandsker ofte er af bedre kvalitet og holder længere.

Størrelsesguide til boksehandsker

Det er vigtigt, at du vælger den rette vægt på din handske, for det har betydning for, hvordan dine boksehandsker kan bruges. Som hovedregel vil en tungere handske have mere polstring og beskytte dine hænder og træningspartner mere. Derfor bruges der ofte tungere handsker, når man sparrer. Det gør slagene en anelse langsommere og mindre kraftige og gør mindre skade.

Vægten på boksehandskerne markeres ofte med 12 Ounces (12 oz) tilsvarende ca. 0,35kg.

Du finder boksehandsker i vægte som 8 oz, 10 oz, 12 oz, 14 oz, 16 oz etc.

 • 8 oz har en tynd polstring og bruges hovedsageligt til kamp
 • 10 oz har en tynd polstring og bruges ofte til lettere arbejde på plethandsker og til kamp.
 • 12 oz har en anelse mere polstring og er god til at arbejde på plethandsker og sandsæk. Fælles for både 10oz og 12 oz handsker er de begge to er gode til at arbejde på hurtighed og cardio.
 • 14 oz er en god all-around handske, som er gode til både pudetræning, sandsæk og let sparring.
 • 16 oz er en godt beskyttet handske, som er særlig god til hårdsparring eller til at øge styrke og power i dine slag.
 • 18 oz handsker og op er for de tungere vægtklasser. Når de vil sparre eller arbejde med øge styrke og power.

Lukkemetode – Snørre vs. Velcro

Boksehandsker kan have forskellige lukkemetoder. De fleste modeller kommer dog med strap i form af velcrolukning, fordi det er praktisk og nemt. Du har også mulighed for at bruge snøret handsker, der som udgangspunkt holder længere og giver et bedre fit.

snørre vs velcro

Fordelen ved velcrolukninger er, at de er hurtige og nemme at tage af og på. Tykkelsen af stroppen varierer meget, hvorfor det individuelt hvor meget støtte og beskyttelse de giver. Kvaliteten af velkroen varierer meget og kan have stor betydning for din handskes levetid. Velcroen kan også ridse og cutte dig og din træningsmarker, hvis den er for lang. Hvorfor du kan være nødsaget til at tappe din velcro, hvis det er tilfældet.

Fordelen ved handsker med snører er at de ofte har en mere tætsiddende pasform, som hjælper til at beskytte og støtte håndleddet yderligere. Samtidig slipper din træningsmakker for at få skrammer af velcroen. De er dog utrolig svære at få på alene, hvorfor du ofte skal have hjælp fra en anden for at få dem på. Vi fraråder dem derfor, hvis du skal bruge dem til kortere og mere intensive interval træninger. Snøren kan også ridse og cutte din modstander, de skal derfor tappes til handsken eller proppes ned i dem.

Du kan også få hybride handsker, som har en kombination af begge dele, hvor velcrolukning hjælper med at lukke snørerne inde. Men her har du stadig brug for en til at hjælpe dig med at tage handskerne på desværre.

Når du skal vælge de bedste boksehandsker til dig selv, skal du overveje følgende.

 • Dit budget
 • Har du har nogle til at hjælpe dig med handskerne?
 • Hvad er vigtigst for dig: En bedre pasform eller hurtigt at kunne tage handsken af og på?
 • Hvad skal handskerne bruges til?

Pris

Prisen på boksehandsker afhænger af flere ting, først og fremmest hvilket mærke og model du køber. Ofte vil du få en bedre kvalitetshandske jo dyrere den er. Men det ikke nødvendigvis altid tilfældet. Dernæst hvorhenne du køber dine boksehandsker. Flere træningsklubber har ofte særaftaler med forhandlere, så du kan få rabat på dit køb. Så spørg din klub, om det gør sig gældende for dem.

Farve og design

Farven og designet på din boksehandsker afhænger af, hvad de skal bruges til. Hvis din handsker skal bruges til træning, så er design og farve helt op til dig. Så længe du har den rigtige vægt og størrelse i forhold til deres formål. Her kan du gå efter en personlig stil og bruge dine boksehandsker til at udtrykke dig selv. Du kan få alt fra neon grønne, lyserøde, printet motiver og logoer til klassiske boksehandsker. Du kan også designe dine egne handsker, hvor du kan ændre læderfarve, logo, tekst og print. Både Winning, SABAS, Grant, Topboxer, Rival Boxing og Adidas tilbyder dette. Tilpasningsmulighederne varierer dog fra mærke til mærke.

Hvis du er på udkig efter amatørboksehandsker, er kravene ofte mere strikse. Det er ofte almen praksis, at en organisation sætter boksehandsker til rådighed for at sikre lige vilkår for kæmperne. Handskerne vil ofte være røde og blå, så tilskuerne og dommeren kan kende forskel.

Som professionel kæmper afhænger det af de bestemmelser og den organisation, du kæmper under, har fastsat. Måske har de et særligt handskesponsorat eller kontrakt, så du skal gøre brug af et par særlige udvalgte handsker. Nogle organisationer giver også mere frihed, når det kommer til handske brug. Selvom der som regel laves aftaler om at kæmperne bruger samme handsker, for at gøre kampen så fair som muligt.

Form og fit

Det er vigtigt, at du vælger den boksehandske, der passer din hånd bedst. Det sikrer dig den bedste komfort og mulige beskyttelse, når du slår. Der er derfor nogle hovedregler, du skal tage højde for, når du prøver dine boksehandsker.

Det første regel er grebet i handsken, hvordan sidder grebet imellem dine fingre og håndfladen. Du skulle gerne kunne lave en komfortabel og solid knytnæve. Den anden regel, hvordan ligger hånden i handsken. Lukker snøren eller velcroen godt rundt om dit håndled, så du opnår en god support. Tredje regel, hvordan føles polstringen på din hånd. Kan du ramme rent med handsken.

Hvis du kan svare ja til ovenstående, så har du fat i en handske, der passer godt.

Lær at lægge håndbind følg videoerne hér

Typer af boksehandsker

Uanset om du har bokset, eller blot overveje at starte, så har du sandsynligvis set boksehandsker i alle mulige former. Det skyldes, at der findes handsker til forskellig slags brug. Her får du en gennemgang af de mest almidelige boksehandsker, du kan støde på.

Træning/sandsækhandsker

Flere mærker markedsfører deres handsker som enten træningshandsker eller sandsækhandsker. Men ofte er disse handsker et og det samme nemlig en all round boksehandske. Til tider er de særlig gode til at slå på sandsæk og plethandsker, men generelt er disse handsker rigtig alsidige og brugbare til alle typer træningssituationer. I de fleste situationer vil du nok få brug for et par af disse handsker. Vær dog opmærksom på, at disse alsidige træning og sandsækhandsker ofte kan gå under navnet boksehandsker.

Boksehandske All-round

All-round Træningshandsker

Traditionelle sandsækhandsker

De traditionelle sandsækhandsker har en tynd polstring og meget lidt håndledssupport. Det betyder, at du får mere feedback på hvert slag, du støder. Det kan hjælpe dig til bedre at stabilisere dit håndled, arme og skuldre, når du slår, så du med tiden kan slå hårdere og renere. Samtidig med at du arbejder med din slagteknik og struktur, så øger du din skadesrisiko. Særligt, hvis du er uerfaren eller slår for hårdt og ukontrolleret. Vi anbefaler derfor ikke sandsækhandsker til nybegyndere. Dermed ikke sagt, at traditionelle sandsækhandsker ikke kan have en plads i din bokse rutine. Handsken laves ofte af neopren fremfor læder, men kan findes i begge materialer. Hvis du overvejer at investere i at par af disse, så skal det ofte være som en sideinvestering til de gode all-around boksehandsker.

Sandsækkehandsker

Sandsækhandsker

Sparrings handsker

Ved sparringshandsker er prioriteterne helt anderledes end ved almene boksehandsker. Formål med disse handsker er at beskytte din sparringspartner for hårde og gennembrydende slag. Derfor er handskerne ofte mere polstrede og blødere, så slagene distribueres over en større flade og er mere stødabsorberne. Det er derfor ofte en fordel at anskaffe sig et par boksehandsker, der er lavet specielt til sparring, hvis du sparrer med andre. Sparringshandsker fås i forskellig vægt, men generelt gør man bruge af 14oz og op – alt efter din kropsvægt.
I sidste ende, vil det altid være op til din træner at godkende din boksehandsker til sparring. Du kan derfor vælge at spørge dem eller andre øvede på dit træningssted til råds og trække på deres erfaringer.

Sparringshandske

Sparringshandske

Amatør konkurrence handsker

Amatør konkurrencehandsker er sjældent noget du skal bekymre dig om. Du vil som regel altid få stillet særligt udvalgte handsker til rådighed af promotionen eller forbundet, du kæmper under. Derfor vil du højst sandsynlig aldrig få behov for at anskaffe dig et par selv. Men ikke desto mindre er det fint at vide, hvad konkurrence handsker er. De kommer typisk i to farver rød og blå, som passer til de to ringhjørners farve. Samtidigt er handskens område omkring knoerne ofte fremhævet. For at gør det nemmere for dommerne at give korrekt score under kampen.

Konkurrence handsker

Konkurrencehandsker

Professionelle handsker

Disse handsker er kun for dig, som gerne vil konkurrere i boksning. Disse handsker er udelukkende lavet til professionelle kampe, hvorfor der ofte er ofret håndbeskyttelse, support og komfort til fordel for øget offensiv kapacitet. Handskerne er ofte mindre og mere kompakte, fordi polstring er mere fast. Disse boksehandsker er lavet til at levere mere kraftfulde og kompakte slag. De professionelle handsker er derfor ikke ideelle til hverdagstræning, fordi de er mindre og støttende ved dine håndled.

Vi anbefaler derfor, at du ikke bruger disse handsker udenfor konkurrence. I de fleste konkurrencer bruger du 8oz eller 10oz handsker afhængig af din vægt. Professionelle handsker er oftest med snører, fordi velcro handsker sjældent er tilladt.

Det vigtigt at du ikke narres af de misvisende markedsførings mærkater, hvor der står professionelle boksehandsker på et par billige handsker. Professionelle handsker er af højeste kvalitet og de koster også derefter.

Muay Thai handsker

For det utrænet øje kan det være svært at skelne forskel mellem Muay Thai handsker og boksehandsker. Men ligesom kampsporterne er vidt forskellige, er handskerne det også. I Muay Thai bruger du også både ben, albuer og knæ. Der er derfor behov for en mere alsidig handske. Selvom handskedesign er varierende for producent til producent i Thailand, så er der flere elementer, som er gennemgående. Grundet sportens natur, hvor man ofte blokerer albuer og spark med sine parader har man valgt at flytte mere polstring om på bagsiden af handsken for at beskytte håndryggen af hånden. Handskerne er langt mere fleksible, da du skal have mulighed for at åbne og lukke hånden når du griber spark eller arbejder i clinch. Polstring på siden af håndkanten er desuden også blevet mere udbredt. Nogle foretrækker Muay Thai handsker fremfor boksehandsker. Det er dog vigtigt, at du har i mente, at handskerne er særligt fremstillet og fordelagtige i kickboxing og Muay Thai sammenhæng og ikke i boksning.
Muay thai handske

Muay thai handske

Sådan vælger du den helt rigtige handske

Hvis du er i tvivl om, hvilke handsker du skal vælge, kan du overveje følgende, før du bestemmer dig:

 • Skal handsker bruges i konkurrence øjemed eller til træning?
 • Hvis det er i konkurrencesammenhæng, hvad vægt skal der bruges?
 • Hvis handskerne skal bruges i træningssammenhæng, skal de så bruges til sandsæk og plethandskearbejde eller sparring eller måske begge dele?
 • Skal handskerne bruges i en sport sammenhæng, hvor du skal blokere eller gribe spark?
 • Har du en idé om at have et par handsker til alle aktiviteterne eller forskellige handsker til hver aktivitet?

Med disse overvejelser i hånden og ovenstående information om de forskellige handsker, burde du være klar til at finde de bedste boksehandsker til dine behov. Hvis du stadig er usikker, så skal du være velkommen til at spørge om rådgivning i kommentarsporet. Ellers kan du altid spørge din træner eller mere rutinerede klubkammerater om at anbefale et par handsker til dine behov.

Vælg det rette brand

Når du køber dine boksehandsker, så har det også betydning, hvilket brand du vælger. Stort set alle mærker har udviklet deres egen stil og måde at lave handsker på, hvor de hver især har lavet små justeringer og detaljer. Men før du kigger på mærker, må du fastlægge et budget og brug for din nye handsker. Det at et mærke er populært og bruges af professionelle kæmpere betyder ikke, at hvert eneste af deres produkter nødvendigvis er af højeste kvalitet. Samtidigt handler det om at finde det rette mærke og handske for dig. Boksehandsker i den lave prisklasse går ofte hurtigere i stykker og er ikke lige så fornøjelige at bruge. I mellemklassen får du ofte god kvalitet. Og i topklassen betaler du virkelig for alle de små detaljer, finesse og kvalitetsarbejde der lagt i handsken.

Topklasse mærker

Disse mærker leverer på højeste niveau. Brandsne bruges ofte af professionelle kæmpere. Prisen er ofte høje, men du får også det, du betaler for, hvor hver lille justering og detalje er nøje gennemtænkt og eksekveret. Her finder du brands som Reyes, Winning & Grant.

Mellemklasse mærker

Her finder du de mærker, som du oftest ser i diverse træningscentre. Prisen er ofte i et mere spiseligt leje. Producenterne har haft fokus på enten at give mest værdi for pengene eller være innovative og finde de nye og mest effektive løsninger. Her finder du mærker som Title, Hayabusa og Blitz.

Store og brede mærker

Disse mærker dækker hele markedet og har både topklasse, mellemklasse og lavklasse boksehandsker i deres kartotek. Hvor du både kan finde boksehandsker, som bruges af topprofessionelle kæmpere og den helt billige og skrabede sandsækhandske, der sælges i supermarkedet. Eksempler på dette er Everlast og Lonsdale.

Opsummering

Du er nu blevet klogere end de fleste, når det kommer til boksehandsker såvel, som hvad du skal kigge og være opmærksom på, når du skal anskaffe dig de bedste boksehandsker til dig og dine behov. Men for en god orden skyld får du lige en hurtige opsummering af, det vigtigste du skal have i mente når du skal købe din boksehandsker:

 • Hvad er dit budget?
 • Skal handskernes bruges til Boksning, Muay Thai eller kickboksning
 • Er handsker til brug i konkurrence eller træningssammenhæng
 • Hvis handskerne skal bruges i træningssammenhæng, er de til sparring, til at slå på plethandsker eller sandsæk?
 • Har du en idé om at have et par handsker til alle aktiviteterne eller forskellige handsker til vær aktivitet?

Nu der ikke andet for at læse, spørge eller prøve dig frem til det helt rette par.