Imperial
Metric
Basic Information
years
kg
cm
Activity Level
Your results:
Target calorie intake per day:
0

Et ligevægtsindtag er den mængde af kalorier din krop har brug for til at vedholde sin komposition. Sagt på en simplere måde. Det er den mængde af kalorier, hvor du hverken tager på eller taber dig.

Det gennemsnitlige ligevægtsindtag for kvinder er 2000 kcal hvor det hos mænd er 2500 kcal om dagen.

Dit ligevægtsindtag kan dog adskille sig fra andre personers ligevægtsindtag grundet forskellige faktorer. Det kan skyldes din vægt, højde, køn, aktivitetsniveau og alder. Generelt kan det siges at jo mere du vejer, og jo mere du bevæger dig desto højere er dit ligevægtsindtag.

Hvis du indtager færre kalorier end, hvad dit ligevægtsindtag er på, vil det i teorien resultere i et tab af fedtmasse og/eller muskelmasse. Indtager du flere kalorier end hvad dit ligevægtsindtag er på, vil du tage vægt på.

Ligevægtsindtag er derfor vigtigt at forstå, når du har et mål om at tabe dig i fedt eller tage på i muskler. Da du efter dette tal kan regulere på dit kalorieindtag.

I denne guide vil du lære alt, du behøver at vide om ligevægtsindtag, så du kan lave mere præcise mål om vægttab.

Hvordan beregner jeg mit ligevægtsindtag

Der er flere måder at komme frem til dit ligevægtsindtag på. Hver løsning har sine usikkerheder, og det er meget svært at komme frem til sit nøjagtige ligevægtsindtag. Det skyldes bl.a. at du bevæger dig meget uregelmæssigt, og du spiser og drikker varieret i løbet af en uge. Med det sagt, kan du stadig komme frem til nogle fornuftige estimater for dit ligevægtsindtag.

Her får du to forskellige metoder til at estimere dit ligevægtsindtag på, samt vores vurdering af hvor præcise estimaterne er.

Kalorieberegner

Den første metode involverer, at du bruger en kalorieberegner. På under et minut kan du få et estimat af dit ligevægtsindtag. Det eneste du skal gøre, er at indtaste alder, køn, højde, vægt og aktivitetsniveau. Med alt det tastet ind får du dit ligevægtsindtag vist, og nu kan du mere konkret gå i gang med din vægttabsplan.

Fordelen ved denne metode er tiden. Der skal meget lidt til før, du får dit estimat. Ulempen ved denne metode er dog nøjagtigheden. Det kan være svært at vide dit præcise aktivitetsniveau samt dit stofskifte kan svinge fra gennemsnitspersonen som formlen er baseret på. I sidste ende er det bare et estimat, og udregningerne kan adskille sig fra din virkelighed. Men det er et godt udgangspunkt, og du kan selv justere ud fra det tal formlen giver. Find dit estimat for et ligevægtsindtag på denne kalorieberegner:

Før logbog med dit kalorieindtag

Den anden metode er mere præcis, men kræver også mere tid og flere kræfter af dig at gennemføre.

Du skal nemlig føre en logbog med, hvad du spiser. Kort fortalt, så skal du i 1-2 uger føre logbog med alt, hvad du spiser og drikker. Hvis du så tager gennemsnittet af dit daglige kalorieindtag for de uger, så har du dit ligevægtsindtag med det forudsæt, at du hverken har taget på eller tabt dig gennem disse uger.

Hvis du opdager at du enten har taget på eller tabt dig under logbogføringen, må du estimere hvor meget mindre eller mere du skal indtage for at ramme dit kaloriebehov.

Ulempen ved at føre logbog er, at det tager meget af din tid at notere ned samt finde ud af, hvor mange kalorier, der er i de fødevarer du har spist. Det kan blive rigtig besværligt, hvis du under din proces enten tager på eller taber dig, da du så ikke kan beregne dit præcise ligevægtsindtag. Metoden, når udført rigtigt, giver dog et langt mere retvisende billede af hvad dit ligevægtsindtag er.

Ligevægtsberegner

Brug dit ligevægtsindtag til at tabe dig

Da du nu kender dit ligevægtsindtag, kan du arbejde på din vægttabsplan.

For at tabe dig skal du være i et kalorieunderskud. Det betyder, at du skal indtage færre kalorier end dit ligevægtsindtag.

Mange fitness eksperter og personlige trænere er enige om, at et fornuftigt kalorieunderskud er 2000 kalorier om ugen. Det svarer til et dagligt underskud på 285 kalorier.

Hvis du holder dig til dette underskud, kan du forvente at tabe dig 0,45 kilo om ugen!

Grunden til at dette er en god tommelfingerregel er, at det ikke er for hårdt på din krop. Hvis du ikke er meget overvægtig, vil et større underskud begynde at tære på din muskelmasse.

Da en naturlig muskelmasse som regel giver en sundere og flottere krop, ønsker vi ikke at miste den på bekostning af at blive slank. Større muskler forbrænder også flere kalorier. Så det er fornuftigt at beholde dem.

Vil du vide mere om vægttab kan du læse vores store guide til vægttab