Artikel skrevet af Martin Brogaard

Arbejder du som personlig træner i Fitness World, Sats eller en anden af de store kommercielle kæder, så har du måske tænkt over at blive selvstændig. Du har måske endda vægtet fordele og ulemper ved at gå fra medarbejder til selvstændig personlig træner.

I denne artikel vil jeg ud fra min egen erfaring fortælle dig, hvorfor det at blive selvstændig kan være det bedste valg.

Jeg har trænet, ansat og arbejdet med personlige trænere igennem mere end 20 år, og jeg er medejer af Sporting Health Club, der har omkring 100 selvstændige personlige trænere tilknyttet i dag.

Med denne bagage vil jeg her give dig 9 gode grunde til, at du bør blive selvstændig træner.

1. Tjen mere som selvstændig

Som selvstændig personlig træner tjener du mindst det dobbelte for hver ekstra klient, du har i forhold til en ansat personlig træner.

Du betaler selvfølgelig også for centerleje, regnskab, pension, feriepenge og bogføring, men i sidste ende betaler det sig alligevel. Fordi du ikke skal have det samme antal klienter, for at det kører rundt.

Ved bare at have en enkelt klient to gange om ugen, kan du dække alle dine faste udgifter forbundet med arbejdet. Det vil sige, at alle tjente penge derefter går direkte i din lomme.

Hvor meget tjener en selvstændig personlig træner?

En personlig træner tjener ca. 150,- – 250,- i timen (med bonuser), og en selvstændig personlig træner kan tjene 400 – 1.000,- i timen.

De fleste personlige trænere kan holde til en arbejdsuge på max 30 timer, men flertallet har mindre, da de vægter fritid og forberedelse højt.

Gennemsnitlig personlig træner løn (ansat)

Gennemsnitlig personlig træner løn (selvstændig)

23.100,- pr.md 53.750,- pr.md

*Gennemsnit belægning på 25 timer ugetligt

2. Fradrag på omkostninger i forbindelse med dit trænererhverv

Der kan være en del variable udgifter ved at være fitness entusiast, ansat personlig træner og selvstændig personlig træner.

Men vidste du, at så længe udgifterne har forbindelse til din virksomhed, så skal du ikke betale fuld pris, hvis du er selvstændig.

Du kan få fradrag på følgende:

 • Centerleje
 • Lokaleleje
 • Inventar, der er stationeret i dit hjem
 • PC
 • Telefon
 • Tøj med logo
 • Internet
 • Visse abonnementer
 • Reklame- og repræsentationsudgifter
 • Måltider og restaurantbesøg i forbindelse med arbejdet
 • Jubilæer
 • Transport
 • Rejser og udflugter i forbindelse med arbejde.

Det var en lang liste, men ikke udtømmende, så du kan være sikker på, at der er noget, du kan fratrække som en forretningsudgift og spare penge. Du kan se mere på Skat om dine muligheder for fradrag.

Sporting Health Club

3. Større frihed og muligheder

Som selvstændig personlig træner er det dig, som bestemmer over din egen tid og dine egne opgaver.

Der er langt færre regler og langt mere kontrol over egne klienter og processer.

Ikke nok med det, men du begrænser dig ikke til kun at arbejde for ét fitnesscenter. De fleste steder kan du frit bevæge dig rundt, hvor du vil. Tænk på alle de klienter, du kan få i andre centre!

4. Få flere klienter

Som selvstændig personlig træner får du højst sandsynligt lige så mange henvisninger fra klienter, som hvis du var ansat.

Et sted med mange trænere er et sted med mange potentielle klienter. Mange klienter prøver forskellige trænere af, og du kan bruge dette til din fordel. Bliv træner et sted, hvor der er mange trænere, her vil der også være masse klienter. Du skal ikke frygte konkurrencen, da hver klient har sine præferencer og behov.

5. De fleste steder får du støtte fra dit træningscenter

I de fleste tilfælde vil du få mindst lige så meget støtte fra et sted, du arbejder selvstændig, som et sted hvor du er ansat.

Ofte er personlige trænere en stor del af centerets forretning. Det vil sige, at centret vil gøre meget for, at du får succes. På den måde er sikkerhedsnettet for selvstændige lige så stort som ansatte.

I Sporting Health Club hjælper vi f.eks. vores personlige trænere med at få leads, tilbyder salgkurser og giver tips og trick til marketing. Du kan se mere om, hvad vi tilbyder hér

6. Du udvider dit netværk

Når du lejer dig ind i et fitnesscenter, er der ofte mange trænere, som er lige så ambitiøse som dig, da de alle er selvstændige.

De fleste succesfulde trænere er gået fra at være lønmodtagere til at være selvstændige, og du vil kunne hente en masse inspiration hos dem. Derudover har du en bedre chance for at nå nye kunder med et godt netværk. Selvstændige og populære trænere, der har fyldt deres kalender eller ikke matche med en efterspørgende klient, vil ofte anbefale andre trænere til denne.

Hvis du gengælder tjenesten, så får du et godt arbejdsmiljø.

7. Det er mere prestige at være selvstændig

At gå fra lønmodtager til selvstændig giver prestige. Uanset om det er noget, du går op i eller ej, betyder det noget for potentielle klienter.

Det sender et signal om, at du er mere seriøs, ambitiøs og til en vis grad troværdig.

Potentielle kunder vil tro, at du kan opfylde deres mål, og dermed får du mere trafik i din retning.

Nu skal du levere på disse forventninger.

8. Du får hjælp til markedsføring

Uanset om du er ansat eller selvstændig, skal du selv stå for det meste af din markedsføring.

Du vil få mindst lige så meget hjælp til markedsføring fra et sted, hvor du er selvstændig, som et sted, hvor du er ansat. Ofte endda mere, da personlige trænere er en større og vigtigere del af en virksomhed, der lejer plads ud.

Du vil ofte blive repræsenteret på hjemmeside med billede og tekst.

Som selvstændig personlig træner kan du bruge dine kunder til personlig markedsføring. Fortjenesten vil gå til dig og ikke til fitnesscentret.

Det er her, at dit personlige brand vokser og bliver et respekteret navn i fitnessbranchen.

9. Du bliver mere fokuseret som selvstændig

Vindermentaliteten blandt selvstændige er smittende. Hvis du bliver selvstændig, vil jeg anbefale at gå ind i samarbejdet med beslutsomhed og laser-fokus. Sandsynligheden for succes vil være så meget større.

Nogle dage vil være hårde. Men at have modstandsdygtighed og fortsætte med at gøre store ting vil føre til større steder. Tro på det, du gør, og kæmp videre.

Jeg håber, at du fandt artiklen nyttig, og at du fandt det du søgte.

Siden jeg blev selvstændig personlig træner, har jeg aldrig set mig tilbage, og jeg kan fortælle dig, at det vil du heller ikke gøre.