Brænder du for fitness, styrketræning eller kampsport? Og vil du dele din passion med andre? Så er en uddannelse som personlig træner sandsynligvis lige noget for dig. Som personlig træner er du med til at realisere dine klienters mål. Du bliver en del af deres rejse og ser deres fysiske og mentale udvikling helt tæt på. Læs videre og find ud af, hvordan du uddanner dig til personlig træner, og hvad arbejdet indebærer.

Hvad er en personlig træner?

Som personlig træner er du ekspert i at undervise og vejlede folk inden for f.eks. styrketræning, vægttab, kampsport eller noget fjerde. Du vil som udgangspunkt altid være uddannet, certificeret eller i kampsportsøjemed have flere års undervisnings- og praktiskerfaring oveni, som du kan trække på. Med din ekspertise designer og tilrettelægger du træningsprogrammer og -forløb, der er koblet med præcis teknisk vejledning og justeringer, som skal bringe dine klienter sikkert og effektivt i mål. Du forstår at motivere dine klienter ved at holde en gulerod op foran dem og giv dem gåpåmod. Dit arbejde vil ofte bestå af 1-1 trænings-sessioner, som tilpasses ud fra dine klienters mål, behov og forudsætninger.

Hvorfor er en personlig træner uddannelse vigtig?

Den rette uddannelse sikrer, at du har grundfærdigheder og -viden på plads til at hjælpe folk sikkert og effektivt. Egen træningserfaring er sjældent nok for at være en god personlig træner. Hvis du skal screene, teste og træne dine klienter ordentligt, skal du både have styr på anatomi, bevægelsesanalyse, træningsteori, planlægning og meget mere. Du skal være god til at kommunikere tydeligt og præcist, når du underviser, retter eller vejleder dine klienter.

Uddannelsen giver dig troværdighed både på ”papiret”, men også i praksis. Når du har styr på dit ”sh*t” fornemmes og mærkes det ved, at du kan forklare principperne, teorien, praktikken, øvelserne, øvelsesvalgene, programlægning og din tekniske justeringer og valg.

Sådan vælger du den bedste personlig træner uddannelse

Der findes mange personlig træner uddannelser, der alle centrerer sig omkring fitness, styrketræning og kostvejledning. Hvert uddannelsessted tilbyder forskellige undervisningspakker, forløb og supplerende workshops. Det handler om at finde det sted, der bedst matcher dine forudsætninger, behov og krav. Her er et par tips til, hvad du skal kigge efter.

Undervisningspensum

Tjek hvad du bliver undervist i, så du er sikker på, at du får den viden og praktiske erfaring, du har brug for.

Følg tjeklisten, så er du godt dækket ind.

 • Anatomi og fysiologi er fundamentalt for at du forstår, hvordan kroppen fungerer biomekanisk. Det giver dig en forståelsesramme, så du kan træne dine klienter stærke, balancerede og funktionelle
 • Personlig træneruddannelsen skal gerne dække over emner som optimal træningsteori, -planlægning, programlægning, funktionel træning, screening og testning, motivation og forandringsprocesser, kommunikation og salg. Vælg samtidigt et sted, hvor der er en masse praktisk undervisning på gulvet. Hvor du lærer at illustrere, vejlede og rette dine medstuderende præcist og korrekt.
 • De fleste uddannelser tilbyder fokusområder: Det giver dig mulighed for at skræddersy din personlige trænerprofil fra start. Blandt mulighederne finder du metcon, vægttab, core og slyngesystemer, løb eller smerteteori med mere.
 • Coaching og motivation er en vigtig del af din uddannelse og dit virke som personlig træner. Det har stor betydning for, om du giver dine klienter det bedste træningsforløb og oplevelse.
 • Kost og ernæring er et andet emne som er vigtigt have dækket basalt, når du skal vejlede folk til at spise sig sundere og til bedre resultater.
 • Du er er kommunikatør og sælger: Du gør dig selv en tjeneste hvis du kommunikerer klart og tydeligt og sælger. En del af salgsprocessen er at levere god service og topkvalitetstræning. Men inden du kommer dertil, skal du kunne få folk ud på træningsgulvet. Så du kan overbevise dem og derefter lukke salget.

Certificering og akkreditering

Undersøg om de trænerforløb, du overvejer, er anerkendt. På den måde sikrer du, at dit pensum og undervisning lever op til de generelle internationale krav i branchen. Det har stor betydning for, om du får kompetencerne, færdighederne og ansættelsesmulighederne til at lykkes.

 • Læs anmeldelserne: Tjek hvad folk skriver online om uddannelsesstedet. Og husk at uddannelsessteder, personale og undervisningsmaterielle ændrer sig løbende. Et tidligere fremragende sted kan være faldet i kadence og omvendt.
 • Forhør dig omkring: Spørg til råds i din omgangskreds eller hos personlige trænere i dit træningscenter, når du vælger din uddannelse. Det giver dig mulighed for at få konkrete råd, tips, vejledning.
 • Pris og Tid: Alt efter din situation må du vurdere, om pris og produkt stemmer overens. Dernæst om uddannelsesstedet lokalisationen, skema og dens tidsmæssig investering (særligt i transport) passer ind i din dagligdag.
 • Online eller fysiske fremmøde: Du må afgøre, hvad der er bedst for dig. Jeg vil så vidt det muligt, anbefale dig at vælge fysisk fremmøde. Klasseværelsets rammer kan noget særligt ved indlæringsevnen, særlig når det gælder et praktisk fag som her.
 • Tilbydes der særlige emner du interesserer dig for? I så fald er det et element, der skal være med i din overvejelser. Kig alle undervisningspakker igennem, vurdér og sammenlign dem med hinanden.

Artiklen fortsætter under billedet

bliv personlig træner

Bedste personlig træner uddannelsessteder

Her er et par bud på en god personlig træner uddannelse. Vi har nøje udvalgt dem, vi vurderer vil give dig de bedste forudsætninger til at være personlig træner.

PTinstitute

PTinstitute tilbyder en omfattende uddannelse for ambitiøse personlige trænere, der kombinerer dybdegående træningsviden med nøglekompetencer inden for forretningsudvikling, salg og markedsføring. Uddannelsen inkluderer teoretisk undervisning, praktiske træningssessioner og mentorvejledning, med fokus på at skabe en bæredygtig karriere i fitnessbranchen. Kursusindholdet dækker anatomi, fysiologi, træningslære, praktisk træning og forretningsforståelse, og giver eleverne de nødvendige redskaber til at designe træningsprogrammer, rådgive om ernæring og drive en succesfuld træningsforretning.

PTinstitute er for dig, der drømmer om en succesfuld karriere som personlig træner.

Læs mere om deres uddannelsesforløb her

Paul Petersen Idrætsinstitut

Paul Petersen Idrætsinstitut har eksisteret siden 1878 og er for dig som vil udforske flere former for sport, friluftsliv eller outdoor aktiviteter. Her finder du et dygtigt og bredt undervisningshold med forskellige specialer. På deres sports- og friluftsliv linje får du ligeledes et personligt trænercertifikat fra Europe Active. Uddannelserne omfatter et længere forløb på ti måneder, hvor du også får andre certificeringer med dig, som svømmeinstruktør, løbe instruktør, padelinstruktør. Det er stedet for dig, der vil igennem flere træningsformer eller aktiviteter. Paul Petersen ligger i København.

Læs mere om deres uddannelsesforløb her

Træner akademiet

Træner akademiet har siden 2015 uddannet personlige trænere, hvor du både får undervisning ved fysisk fremmøde og gennem e-learning. Undervisningen foregår enten i Århus, Odense eller København. Kombinationen af e-learning og fysisk fremmøde giver dig mere fleksibilitet. Online undervisning kan samtidigt understøtte en højere undervisningskvalitet, da du kan fordybe dig i materialet ad flere gange og i eget tempo. På den måde, er du sikker på at alle de vigtige detaljer kommer ind under huden. Dog kan der være mindre klasserums diskussioner, sparring og teoretisk og praktisk case arbejde. Hos trænerakademiet snydes du heller ikke for at blive Europa Active certificeret personlig træner. Udover standard pensum tilbyder de bl.a. også undervisning i slyngesystemer.

Læs mere om trænerforløbet her

HealthLab

HealthLab tilbyder ligeledes en Europa Active certificering som personlig træner. Her får du det teoretisk og praktiske fundament på plads. Fokus er særligt på det praktiske arbejde, hvorfor det også er et krav at du opstarter klientforløb sideløbende med uddannelsen. Uddannelsen foregår i Horsens og Ballerup.

Læs mere om et forløb hos Healthlab her

PTinstitute – Vores valg som den bedste personlige træner uddannelse

Vi har valgt PTinstitute som vinder, fordi deres uddannelse går ud over det basale og tilbyder en omfattende og dybdegående træningsviden kombineret med essentielle forretningsfærdigheder. De integrerer teoretisk undervisning med praktiske træningssessioner og mentorvejledning, hvilket sikrer en helhedsorienteret uddannelse. PTinstitute udmærker sig ved at fokusere på både anatomi, fysiologi, træningslære og forretningsudvikling, hvilket giver eleverne et solidt fundament for en bæredygtig og succesfuld karriere som personlig træner.

Personlig træner mere end uddannelse – Vil du være ekspert?

En ekspert kendetegnes ved at være dygtig og velvidende inden for sit område. Det tager mere end et par måneder eller ti at blive en ”rigtig” ekspert. Din uddannelse er derfor kun et startskud. Det kræver utallige timers praktisk erfaring på gulvet og videre studie at nå et ekspertniveau. Flere steder tilbyder kurser, workshops og seminar til netop dette formål. Eksempler på dette er kettlebell træning, vægttab, graviditetstræning med videre.

Husk, dine beviser betyder ingenting alene – De er et blot dit udgangspunkt, dit ground zero. Med et uddannelsesbevis i hånden skal du tilegne dine egne praktiske erfaringer ude i virkeligheden og skabe resultater for dine klienter. Hvor du sideliggende kan tilføje videreuddannelse, kurser og workshops til dit videns- og praktiske undervisningsarsenal.

Skal jeg være selvstændig personlig træner?

Livet som selvstændig PT får du hverken fastløn eller serveret klienter på stribe. Du er oftest ansvarlige for selv at skaffe dine kunder, selvom de fleste steder tilbyder en form for hjælp igennem leads. Men du skal stadig sælge dem et forløb igennem en samtale eller prøvetime. Du skal derfor være proaktiv, engageret og servicedrevet.

Du er en iværksætter der skaber noget nyt, noget der ikke har eksisteret før. Vær derfor klar til at ligge massevis af ubetalte timer i at opbygge din forretning og kompetencer. Du er både personlig træner, markedsføringsmand, kommunikatør, sælger, coach og revisor på en gang (plus mere, jeg har sikkert glemt noget). Der ligger derfor en masse ubetalt arbejdstimer i det administrative arbejde, som også involverer programlægning og undervisningsplanlægning. Du har selvfølgelig mulighed for at uddelegere visse opgaver mod betaling eller tab af timeløn (hvis du arbejder under mere kommercielle forhold).

Rom blev ikke bygget på en dag, og det gør din forretning heller ikke. Det kræver disciplin, vedholdenhed, vilje og fokus at etablere sig. Men det er samtidigt superbefriende og livsbekræftende at være egen chef og kunne dele sin passion med andre. Det er noget helt særligt at realisere sin drøm og skabe det (arbejdes)liv, du ønsker.

Bare rolig, jeg ved det lyder skræmmende, men massevis af folk har gået vejen før dig. Stort set alle succesfulde personlige trænere har opbygget deres forretning fra bunden. Så når så mange andre kan, kan du selvfølgelig også.

Jeg ser frem til at se dig på gulvet: Du har nu både fået indblik i hvad en personlig træner er, hvad der kræves og hvordan du vælger den rette uddannelse. Så nu der ikke andet for end at handle, tage risikoen og leve – Det er sådan drømme realiseres. De skabes, når vi bevæger os ud af vores komfortzone. Held og lykke kriger!

Bliv selvstændig personlig træner i SHC