Du er med stor sandsynlighed endt her, fordi du endnu ikke er lykkedes med at knække koden til at opretholde et vægttab på egen hånd. Selvom det ikke er sket endnu, ligger et livsændrende vægttab stadig inden for din rækkevidde. At du ikke er lykkedes endnu, er blot et tegn på, at tiden er kommet til at sadle om. Du skal justere eller ændre din tilgang til dit vægttab. Det hele starter med, at du skal lægge en ny strategi, som kan få dig i mål. En strategi, hvor du søger hjælp. Der er masser af hjælp at hente derude, men ikke alle former er lige gode. Derfor har vi valgt at lave artikel om de forskellige former for hjælp, du kan få. Vi ser på både fordele og ulemper ved hver metode.

Læs også, vores komplette guide til vægttab

Hjælp til et vedvarende vægttab

Lægehjælp

 

 

 

En del personer søger hjælp hos lægen, når de skal tabe sig. Her vil du oftest få mulighed for at afklare din vægt, og dens betydning for dit mentale og fysiske helbred. Du vil få større indsigt i, hvad din overvægt betyder for dig og dit liv.

Et besøg hos lægen kan vække din motivation til at tabe dig, men husk at et vægttab kræver tålmodighed og tid. Det handler om at spise mindre og bevæge sig mere, du kan læse vores guide til vægttab hér.

På det medicinsk område kan du få receptpligtig medicin, som er effektivt så længe det indtages. Ved svær overvægt (bmi over 40+) kan kirurgiske løsninger også tilbydes. Du kan få mere information og afklaring ved dit møde hos lægen. Beregn din BMI hér og se om du er i gruppen.

Inden du møder lægen så sørg for at tænke grundigt over din motivation. Tænk over, hvorfor du er blevet overvægtig, og hvad det betyder for dig. Notér de fiaskoer og succeser, du har haft ved tidligere vægttabsforløb. Hav samtidigt et bud på, hvor længe du tænker dit vægttab og livsstilændring skal tage. Medbring et mål om, hvor meget du vil tabe dig.

Fordele:

 • Få støtte til dit vægttab af en fagperson
 • Information om vægttabsstrategier og tilgange
 • Få øget motivation til at tabe dig.
 • Mulighed for receptpligtig medicin eller kirurgisk indgreb, hvis det vurderes nødvendigt af lægen.
 • Få afklaring på og bedst mulighed hjælp, hvis din overvægt skyldes genetik fremfor dine vaner og livsstil.

Ulemper

 • Ved receptpligtig medicin eller kirurgisk indgreb, adresseres vaner og livstill ikke i samme grad som ved et traditionelt vægttab. Du får altså ikke tacklet dine vaner og livsstil, som har ført til din overvægt. Risikoen for tilbagefald kan derfor ofte være større.
 • Hvis der er tale om et traditionelt vægttabsforløb, så kan lægen være god. Men det kan ofte være en fordel at søge hjælp og information hos folk, der udelukkende arbejder med vægttabsforløb og kostplanlægning til dagligt. Da de er specialister inden for området.

Personlig træning

Som nævnt tidligere, skyldes overvægt i størstedelen af tilfælde dine vaner og livstilførelse. Derfor vil det ofte være idealt for dig at opsøge en personlig træner, der specialiser sig i vægttabsforløb. En specialist har stor erfaring og viden inden for området. De kan præsentere dig for flere succeshistorier, fra deres arbejde med tidligere klienter, som har haft samme udfordringer.

De tilrettelægger din træning, hvor de løbende giver dig tekniske detaljer og rettelser i din styrketræning, der sikrer, at du kan opbygge og vedholde muskelmasse, mens du taber fedt. Alt sammen på en sikker, effektiv og spændende måde. Sideløbende vil du få generelle og fundamentale råd om kost, restitution, mindset og vaner.

Flere trænere har erfaring og uddannelse inden for kostplanlægning, mentaltræning og vægttab. Hvorfor du er særdeles godt stillet, når du skal i gang med et vægttabsforløb.

Fordele

 • Skræddersyet træningsprogram ud fra din forudsætninger og mål.
 • Personlige råd og vejledning, der får dig i mål.
 • Du får redskaber og værktøjer til at opnå og vedligeholde dit vægttab. Så du på sigt kan være selvkørende.
 • Du lærer at tage handling og gør noget ved dine udfordringer selv.
 • Du får en person der kan støtte dig, og som du skal stå på mål overfor.
 • Du får en ekspert, der kender de gængse faldgrupper for et vægttab

Ulemper

 • Det er en investering i dig selv, hvor du skal være klar til betale for et længevarende træningsforløb. Men samtidigt får du de bedste forudsætninger for at dit vægttab lykkedes.
 • Hvis du har en travl kalender, skal du normalvis sætte tid af til at træne 2-3 gange på ugentlig basis.

Læs vores artikel om de 9 bedste personlig træner til vægttab i København

Hjælp til vægttab

Nupo

En slankekur der har fået meget omtale, og som folk enten hader eller elsker er Nupo. Slankekuren er baseret på pulver, som delvis eller helt erstatter dine måltider i løbet af dagen. Selve kostsammensætning dækker ifølge undersøgelser de næringsstoffer, mineraler og vitaminer du har brug for. Her skal du hverken tænke eller tælle kalorier. Det hele er gjort for dig, du skal i stedet blot blande og drikke pulveret, mens du følger deres anbefalinger. At komme i kalorieunderskud er gjort nemt for dig. Nupo er dog langt væk fra en virkelig kost, som skal tilbederedes, spises og tygges.

Derfor anbefales slankekuren oftest i en kort periode som kickstart på et vægttab, men er dog slet ikke en holdbar løsning, hvis du ønsker et vedvarende vægttab.

Fordele

 • Kan være en god kickstart for den utålmodige, da man kan se resultater hurtigt.
 • Kan virke motiverende, i det at vægttab kan gå hurtigere.
 • Lavt kalorieindhold – som gør det nemmere at opretholde kalorieunderskud.
 • Du skal ikke tage stilling til, hvad du skal spise.

Ulemper

 • Kortsigtede og Ikke langtidsholdbar, da man hurtig vil gå tilbage til gamle madvaner, når man slipper pulverløsningen.
 • Udfordrende at erstatte mad med pulver. Både på den kort og lange bane.
 • Mindre energi og overskud, hvilket kan føre til, at du motionerer, bevæger og træner mindre.
 • Du lærer ikke at ændre din kost- og spisevaner, som ellers er nøglen til et varigt vægttab.
 • Svært for dig at deltage i sociale arrangementer.
 • Ensformige ”måltider”.

Måltidskasser

Hvis du skal tabe dig, kommer du ikke udenom, på et tidspunkt, at kigge på din kost.

En nem, sund og bekvemmelig måde at nedsætte dit kalorieindtag på er igennem måltidskasser. Flere virksomheder tilbyder særlige slankekasser, hvor du nemt og sundt skære ned på dit kalorieindtag med smagfulde og mættende måltider.

Alt efter, hvordan du vil tilrettelægge dit vægttab, så kan du også vælge andre sunde måltidsløsninger – som passer ind i din kostplan. Udover dette vil måltidskasserne også medføre tidsbesparing, da du hverken skal planlægge eller handle ind til mad. Denne tidsbesparing frigiver tid, som du kan bruge på at gå i fitnesscenter, gå en tur eller andet. Du vil samtidigt få spist en sundere og mere næringsfuld kost, hvor du vil opleve en større mæthed og energi. Det vil afføde et større overskud, som fører til at du får lyst til at bevæge dig mere.

Fordele

 • Gør det nemt for dig at være i kalorieunderskud.
 • Du får en sundere kost uden, at du skal handle ind og lægge madplan.
 • Mere energi, overskud og tid, hvis måltidskassen erstatter dårlige mad og spisevaner.
 • Får lov til at prøve en masse slags fødevarer og retter, som kan være en spændende og motiverende del af dit vægttabsforløb.

Ulemper

 • Det koster penge og er derfor en ekstra udgift i dit budget. Men kan samtidig være en tidssparer og støtte godt op omkring implementering af dine nye mad- og spisevaner.
 • Kan være problematisk eller udfordrende, hvis du eller nogle af dine samlevende er kræsne.

Hjælp til vægttab

Bliv en del af et slankehold

Du har garanteret hørt om vægtvogterne. Det er en løsning, der har hjulpet uttalige som dig i mål med et vedvarende vægttab. Konceptet bygger på et pointsystem, hvor madvarer får point alt efter, hvor sunde de er. De får ligeledes point på baggrund af dets indhold af fedt, proteiner og kulhydrater. Du får daglige point at spise for, på baggrund af din størrelse, vægt, alder og aktivitetsniveau.

Desværre besluttede vægtvogterne til stor skuffelse for mange at nedlægge alle deres hold i Danmark i 2014. De er endnu ikke vendt tilbage. Men i deres sted er der til gengæld kommet et stort udvalg af andre tilbud, som kan gøre det samme.

Forløbene fokuserer på dig selv og dit forhold til mad. Hér vil du komme rundt om din kost og spisevaner. Du vil, i samarbejde med andre, kigge på din livsstil og justere disse alt efter, hvad dit mål er.

Ved at blive del af et slankefællesskab, får du muligheden for at møde andre, der er i gang med at realisere deres vægttab. Det kan virke både motiverende og opmuntrende.

Fordele

 • Du arbejder med og få styr på dine kost- og spisevaner, som er fundamentet for et succesfuldt vægttab.
 • Du bliver en del af et fællesskab, der alle gennemgår et livsændrende vægttabsforløb, hvor I kan støtte hinanden.
 • Kosteksperter vil give dig support og opbakning hele vejen.
 • Slankeholdet kan bruges i synergi med andre hjælpemidler.

Ulemper

 • Det koster penge, og du skal lægge fast tid af i kalenderen til fysiske eller online møder.
 • Sjældent fokus på at få mere aktivitet og bevægelses ind i hverdagen, som ellers er vigtigt for, at du kan få en sund livsstil. Overvej derfor om du skal have sideliggende hjælp til netop dette.

Er du klar til at få hjælp til dit vægttab, så få en uforpligtende samtale med en personlig træner