Par træning kan noget særligt: At træne to sammen under en personlig træner giver en række fordele og ulemper. Læs med og få indblik i, hvad personlig træning til par er for noget. Og vigtigst af alt om det noget for dig. Vi kommer rundt om træningsudbyttet og flere fifs, så du får det bedst tænkelig træningsforløb med din makker.
Fordelene ved personlig træning for par
Personlig træning til par er en fantastisk måde at styrke relationen til din træningsmakker og komme i fysisk topform på en og samme tid. Her får du både det sociale samvær og støtte kombineret med effektiv og givende personlig træning. Du kommer hurtigere og mere effektivt i mål, og du er i godt selskab hele vejen.
Hvordan fungerer par træning?
Hvad indebærer personlig træning som par? Du starter med at finde et træningsniveau, hvor I begge kan være med. Herfra tilpasses sværhedsgrad og belastning (vægt/modstand) individuelt, så I får fuld valuta for jeres indsats. Det vil ofte falde naturligt, at I selv eller jeres træner introducerer en sund konkurrence imellem jer. Det vil både øge jeres motivation og hjælpe hinanden med at presse hinanden. Så I begge får et større udbytte.
Fordele og ulemper ved personlig træning for par
Du får selvfølgelig alle fordelene ved personlige træning. Kvalitetsundervisning, sikkerhed og korrektion af teknik, så du bliver stærkere og undgår skader. På den måde rykker du dig hurtigere og ustoppeligt mod dit mål. Træning tilpasses stadig til dig og din makkers fitnessniveau og specifikke behov eller begrænsninger.
Men du både taber og vinder noget ved at være to om et personlig træningsforløb. Læs mine fordele og ulemper, og vurder, hvad der vægter højst for dig ud fra dine behov, forudsætninger og mål, så du kan få størst gevinst af din træning.
Fordele ved par træning
Større motivation og sammenhold
Jeres motivation og sammenhold øges betydeligt, når I er to, der træner mod et fælles træningsmål, hvor I løbende kan støtte og opmuntre hinanden. Det bliver også nemmere at tackle udfordringer, du støder på i selve træningstimen eller forløbet, når du har en makker ved din side.
Du styrker din relation til din makker
Når du træner sammen med din makker, får I mulighed for at skabe minder og bruge kvalitetstid sammen. Det er en fantastisk måde at styrke jeres bånd igennem en positiv og energirig træning, hvor I sammen bevæger jer mod et fælles mål.
Din træning bliver fuldført
Når du både har aftalt træningstidspunkter med din træner og makker, føler du en stor forpligtelse til at møde op og gennemføre træningen. Det er en kæmpe hjælp at skulle stå til ansvar, hvis du har svært ved at komme afsted til træningscenteret.
Sund konkurrence
I kan rykke hinanden betydeligt med sund indbyrdes konkurrence. Det kan være, hvem der først når et hvis antal repetitioner i en øvelse, eller hvem der hurtigst kan gennemføre en række øvelser. På den måde udfordrer I hinanden på en måde, så I kommer til at udvikle jer hurtigere og få bedre resultater.
Lavere pris
Det er billigere økonomisk: Selvom forløbsprisen er dyre en ved en 1-1 forløb, så er det stadig billigere, når I er to til at dele prisen. Af samme grund kan det være en mulighed for at få personlig træning med et begrænset budget.
Ulemper ved par træning
Mindre individualisering
Træningsforløbet bliver ikke individualiseret i samme grad, som ved 1-1 forløb. Det er simpelthen ikke muligt, når I er to til at dele trænerens opmærksomhed og hver især har forskellige udgangspunkter, styrker og svagheder. Selvom træningen i stor grad fastsættes ud fra jeres behov, forudsætninger og mål.
Kompromis er en central del af partræning, når der skal findes en mellemgrund ved valg af øvelser, træningstilgang og måske træner. Selvom mange ting kan løses ved at ændre på vægt, modstand eller øvelsesvariationer, så du ikke går på kompromis med træningsudbyttet.
Mindre fokus på dig
Når I træner to, vil det naturligvis være mindre fokus på dig alene, det kan ofte betyde færre tekniske justeringer, rettelser og optimeringer. Og en træningsplan, der ikke i lige så høj grad er skræddersyet til dig.
Svært at få kalendere til at passe
Det kan være en udfordring at finde tider, der passer jer alle tre. Så vær forberedt og planlæg langt ud i fremtiden, så træningsfrekvensen holder på både kort og langt sigt.
Du bliver for afhængig af din træningsmakker
Du kan også blive så afhængig af din træningsmakker, at du har svært ved at finde motivation til at træne på egen hånd. Det kan være et problem, hvis din træningsmakker aflyser ofte eller er særligt presset i perioder og ikke kan træne. Sørg derfor for at opretholde din egen selvdisciplin, når din træningsmarker svigter, og få gennemført din træning.
Konflikter kan forekomme, hvis du og din træningsmakker ikke er enige om, hvad og hvordan I skal træne og hvilke fælles træningsmål, I arbejder mod. Sørg derfor for at kommunikere klart og ærligt med hinanden. På den måde går i udenom unødigt energispild og distraktioner.
For meget hygge kan ødelægge intensiteten
Snak og hygge kan også tage overhånd, hvis pauserne mellem jeres træningssæt trækker ud. Det er selvfølgelig op til jeres træner at fastholde jeres fokus. Men lykkes det ikke – går det ud over jeres træningsresultater. Find en balance så træningstiden kan udnyttes effektivt.
Artiklen fortsætter under billedet
Tips til et succesfuldt par træningsforløb
Find den rette træningsmakker: Så får du en fest, mens du arbejder hårdt mod dit mål. Det er en fordel, hvis I har samme forudsætninger, mål og træningsønsker. Ønsker du at træne thaiboksning, så find en makker, der ønsker det samme. På den måde kan I løfte hinanden til og forbi den første målstreg og de efterfølgende.
Få indblik i hvordan din personlige træners timer kommer til at foregå. Hver træner underviser forskelligt, og når det kommer til partræning, er der mange måder at gøre det på. Sørg derfor for at træningsformat passer til dig og din makker.
En nem måde at finde ud af det på er ved at tage en prøvetime, hvis det tilbydes af den personlige træner. Så kan I opleve, hvordan det er at træne sammen og få en reel ide om, hvad partræningsforløb er for noget.
Vælg den rette træner: Det giver lidt sig selv, men sørg for at vælge en træner, der passer til det i søger, og hvor kemien er god. Det gør det både sjovere, nemmere og giver et større træningsudbytte.
Undersøg prisen for partræning, da det kan variere meget fra træner til træner. Som udgangspunkt vil prisen være dyrere end et individuelt forløb; men billigere end hvis I hver især skulle købe et individuel forløb.
Læg en plan for de længere perioder, hvor du og din makker er forhindrede i at træne. Hvad er strategien. Træner du så på egen hånd eller med den personlige træner 1-1? På den måde forhindrer du, at det bliver en stopklods for jer, hvis en af jer er forhindret i kortere eller længere perioder.
Tag handling og start din personlige par træningsrejse
Du kan tænke nok så meget: Men du ved ikke om partræning er noget for dig, før du prøver det. Så find den rigtige og tag din makker under armen og tag kontakt til en personlig træner i dag.
Ting sker, når du tager handling. Start med at tage initiativ og opbyg stille og stabilt momentum med dine frekvente træningspas. Så bliver tiden din ven, dine mål og ønskede resultater uundgåelige.
Hvad venter du på? Tag hul på fremtiden og skab din virkelighed i dag!
Læg en kommentar